Van der Hulst, Vriend en Gaasenbeek winnen in Utrecht


het podium bij de masters
foto: Robert Huiting / klik voor groter formaat

Vechtsebanen, Utrecht - De Vechtsebanen in Utrecht is zondagavond het strijdtoneel geweest van de negende wedstrijd van het Zesbanentoernooi. De heren Masters en vooral ook de heren C schotelden het weinige publiek prachtige wedstrijden voor. Ook de dames wedstrijd was grotendeels boeiend. Winnaars werden Mark van der Hulst (heren C), Annemarie Vriend (dames) en Arnold Gaasenbeek (masters).

Masters
Rond 20.15 uur klonk het startschot voor de masterwedstrijd over 70 ronden. Er stonden maar liefst 74 rijders aan het vertrek met daarin onder andere 10 Utrechtse masters die hadden "bij geschreven". Het peloton begon gematigd aan de wedstrijd waarbij het tempo op het rechte eind naar de finish werd gedrukt met een forse bries tegen. Enkele speldenprikken liepen op niets uit maar na een rondje of 20 wisten Arnold Gaasenbeek, Arjan Bakker, Paul Robijn en Tonny van Vliet elkaar te vinden. Dit kwartet pakte voorsprong en reden geleidelijk naar het peloton toe. Voordat de aansluiting een feit was, was weer een zestal rijders uit het peloton ontsnapt met daarin de sterk rijdende Arno van der Veen (VHL). Dit groepje keek lange tijd het peloton in de rug maar het waren Gaasenbeek en Bakker, uit de inmiddels aangesloten kopgroep, die het tempo in het peloton hoog hielden. Zo ging de vluchtpoging om zeep en zou de winnaar uit het eerder genoemde viertal gaan komen. In de slotfase ontsnapten nog enkele rijders: het waren Stan Nelissen, René van Hofslot (AIJV) en Klaas-Roel Koelewijn die wat ruimte pakten. Maar het peloton trok in de finale door en zo ging het gesloten pak op de finish af. Met nog ruim een ronde te gaan was er een massale valpartij in de bocht waarbij onder andere Edwin Roetman (SVU), Sjaak Botman en Sam Meisen vielen. Ton van Klooster (vorige week nog winnaar op Flevonice) die in diezelfde bocht zijn jas stond aan te trekken, werd meegenomen in de val en liep enkele pijnlijke ribben op.

John van Dijk uit Landsmeer won de pelotonsprint, net als bij het NK in Groningen, de sprint van de achtervolgers. Robert Gaasenbeek (GHV), die na zijn zware val in december toch gewoon weer meereed, finishte als 10-de, Harm Smit (STW) als 15-de, Henk van Walderveen (HV de Vechtstreek) als 16-de, Fred Drogtrop (GHV) als 18-de en Henri van Ramshorst (SSV Nijkerk) als 20-ste. Het leidende kwartet reed een finale over 5 ronden en hiervan reed Gaasenbeek het merendeel op kop. Paul Robijn was de eerste aanvaller op 500 meter van het einde. Gaasenbeek volgde snel en passeerde hem bij het ingaan van de laatste bocht, Bakker volgde kort hierna maar verloor enkele meters die hij uiteindelijk niet meer goed kon maken. Gaasenbeek pakte zijn vierde overwinning, Bakker eindigde als tweede en Robijn als nummer drie. De moegestreden Tonny van Vliet pakte de vierde plaats.

Dames

het podium bij de dames
foto: Robert Huiting / klik voor groter formaat

Ook de dames wedstrijd was met 45 ronden langer als normaal en zeker geen gemakkelijke opgave voor de 25 startende dames. Bij tijd en wijle was het een aantrekkelijke wedstrijd om dan weer volledig stil te vallen. Zo reden nog weleens wat solisten in de aanval. Nina Ruitenberg was er daar ééntje van en ook Ellen Beers zag een late solo bijna tot winst leiden. Maar het is moeilijk rijden met zo'n klein peloton. De tandem Laura van Ramshorst (Gardena / SSV Nijkerk) en Eva Buurman sloeg zeer snel een gaatje maar ook dit ging om zeep.

En zo werd het gewoon een massasprint, waarin de eerder genoemde Ellen Beers zeer laat werd ingelopen. Laura van Ramshorst zette een venijnige vroege sprint in op jacht naar de winst. Helaas voor haar moest ze dit initaitief bekopen en finishte ze slechts als achtste. De winst ging naar haar ploeggenote Annemarie Vriend (Gardena) die Eva Buurman naar plaats twee en Melissa van Pierre naar plaats drie verwees. Beste Utrechtse dame was Ilona Grandia (HV de Vechtstreek) op plaats vijf. Na van Ramshorst eindigde Eline van den Pol (SSV Nijkerk) op plaats negen, Babette Berkelaar (SV Eemland) op plaats elf, Manouk Vrieling (SVU) op plaats dertien en Roos Hoogeboom (SVU) op plaats achttien. Op de 22-ste plaats was het Doke Schoonhoven (AIJV) die als enige Utrechtse met lege handen, puntloos, achter bleef. Schoonhoven kon wel terugkijken op een leuke wedstrijd waarin zij nog in de aanval reed.

Heren C

het podium bij de heren C
foto: Robert Huiting / klik voor groter formaat

Ook voor de C rijders stonden er bij aanvang 70 ronden op het rondenbord. En de 47 startende rijders maakte er een mooie pot van. Uiteindelijk reden de rijders dusdanig verspreid over de baan dat er geen touw meer aan vast te knopen was/ Eigenlijk bijna vanuit de start formeerde zich een negental rijders. Zij kregen zomaar een halve baan voorsprong cadeau. Daarna werd er in het peloton alarm geslagen en werd de achtervolging ingezet. Hierbij stond de spreekwoordelijke deur achterin het peloton open en vielen allereerst de bijschrijvers er uit. Ook kwamen rijders ten val bij een gat in de bocht naar de finish (bij de masters waren ook een aantal rijders hier het slachtoffer van). De kopgroep bleef ondertussen lang hangen. Klassementsleider Ruud van Egmond vond het genoeg en maakte solo de aansluiting. Direct daarna begon hij te sleuren op kop van het peloton maar de groep wist toch aan te sluiten. Enige tijd later ging van Egmond samen met Mark van der Hulst en enkele andere rijders nogmaals rond. Zo kregen we een leidend duo, met daarachter een groep van 10 rijders met 1 rondee voorsprong. Hierbij ook Rigard van Klooster (HV Woerden) en Wouter Disseldorp (SC Gouda). Disseldorp kwam helaas in de finale, net als smaakmaker van Egmond, ten val. Na het afsprinten van het peloton reed Disseldorp solo naar de 12-de plaats. Van Klooster perste er een geweldige laatste ronde uit maar kwam te kort voor het podium, hij finishte op plaats vijf. Johan Bakker eigende met een knappe finale de derde plaats op. Uiteindelijk mochten de twee koplopers nog 5 ronden finale rijden maar de spanning was er hier uit door de val van van Egmond. Hij finishte als tweede en de winst was voor de man rijdend met nummer 34, Mark van der Hulst. De andere Utrechters finishte als volgt: Tom van Vliet (SVO) op plaats 15, Martijn de Boer (Softijs) op plaats 18 en Benjamin Blaschke (GHV) op plaats 20.

Uitslagen van de wedstrijden vind je hier:

  • Geen reacties gevonden

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0 Beperking van tekens
Je tekst moet meer dan 5 tekens bevatten
GoFysio Actieve Therapie
Dennis Verlaan, Schaatsen slijpen meer
Steun ons bij het draaiend houden van deze website. Alle hulp is welkom. Echt! Interesse in adverteren/sponsoren? Schiet ons aan of mail ons.

Laatste columns

De premiesprint (25 okt)
Matchfixing (29 jan)
De Holland Venetiëtocht 2012 (21 jan)
Verlangen naar natuurijs (15 jan)
"Beste meneer Anema" (7 jan)
Meer dan alleen hard schaatsen (18 dec)

Zoek uitslagen

Voer een (deel van een) naam in: