Wil je jezelf ook voorstellen aan de bezoekers van deze site?
Stuur dan een mail naar info@marathonschaatsenutrecht.nl.

Even voorstellen

Eens in de paar weken in de winter, meestal op een vrijdag, stelt een rijder of rijdster zich aan u voor in deze rubriek. 
Akke Pronk

Akke Pronk / klik voor groter formaat

Akke Pronk

Wie ben je?
Ik ben Akke, 23 jaar oud en woon in Utrecht. Ik studeer Geneeskunde (3e jaar Master) aan de Universiteit van Utrecht.

Waar schaats ik?
Ik ben lid bij HC de Vechtstreek en rij dit jaar in het landelijk damespeloton voor ACE-pharmaceuticals. Omdat ik voornamelijk train voor de marathonwedstrijden, train ik vaak met marathonschaatsers. Dit betekent dat ik op dinsdag op Utrecht train met de marathonbaanselectie en op woensdag in Amsterdam met het gewest en meiden uit mijn ploeg. De andere trainingen doe ik met marathonrijders, of als vanouds gezellig met HC de Vechtstreek!

Wat doe ik naast het ijs nog meer?
Ik woon nu al een aantal jaren in Utrecht op kamers. Mijn ouders wonen hier niet ver vandaan, namelijk in de Bilt. Ik ben daar nog vaak te vinden: voornamelijk in de weekenden. In Utrecht woon ik in een groot gezellig studentenhuis met, maar liefst, 25 huisgenootjes. Alles woont in dit huis: sportief, niet sportief, luilakken, studerend, beginnend werkend, koorbal, studiebol, mannen en vrouwen. Een gezellige boel dus waar ik graag vertoef. Maar daarnaast moet er natuurlijk ook hard gestudeerd worden. Hier ben ik dan ook voornamelijk vaak mee bezig. In februari start ik aan mijn laatste jaar van mijn studie. Het laatste jaar geneeskunde is een jaar vol coschappen, en dat betekent dus flink aan de bak. Welke richting ik na mijn studie insla is nog moeilijk te zeggen, maar ik zal voorlopig nog niet klaar zijn met studeren en leren. Geen probleem, wat mij betreft, want ik vermaak me prima in Utrecht!

Hoe ben je bij het marathonschaatsen terecht gekomen?
Het schaatsen begon allemaal lang geleden, mijn vader nam mijn broertje, zusje en mij al snel mee het ijs op als er natuurijs was en daarna krabbelden we elke zaterdagavond onze baantjes bij ijsclub Biltse meertje (IJBM). Vanuit IJBM zijn zowel mijn broertje, zusje en ik alle drie gaan langebaanschaatsen. Toen ik C2 was reed ik ijsfaciliteiten (YF) waarna ik de overstap naar de Vechtstreek heb gemaakt. Hier heb ik altijd een leuke gezellige trainingsgroep gehad en met hun train ik nog altijd graag. Als C1 junior ben ik naast langebaan ook C marathons gaan rijden op de zondagavond. Daar ontdekte ik dat ik deze discipline wel heel leuk vond. 4 jaar geleden reed ik een paar zesbanen wedstrijdjes en een seizoen later ging ik voor het klassement. Na dit tweede seizoen zesbanen mocht ik de overstap maken naar het landelijk damespeloton. Ik kwam in Artecef terecht en dit jaar schaats ik voor de satellietploeg ACE-pharmaceuticals. Onze ploeg bestaat uit 2 damesploegen en 1 mannenploeg. Christiaan van den Berg (ook van Utrecht) is onder andere 1 van de rijders uit onze mannenploeg.

Hoe gaat dit seizoen?
Na vorig jaar aan het einde van het seizoen steeds beter te gaan rijden stapte ik met vertrouwen het ijs op voor de eerste wedstrijd dit jaar in Amsterdam. De zomer was prima geweest. Het begin van de zomer was ik druk met mijn studie, maar na een weekje gefietst te hebben in de Alpen met Jessica Merkens, heb ik flink wat lekkere trainingsweken kunnen draaien. De eerste wedstrijd reed ik helaas niet uit... En er volgden helaas meerdere wedstrijden die ik niet uitreed. Ik ben een aantal keer gevallen en heb een aantal keer moeten lossen. Gelukkig zijn er intussen ook al een paar wedstrijden geweest die ik wel heb kunnen uitrijden en ook de wedstrijd op FlevonIce reed ik uit. Ik moest dus weer even terug naar de basis; wedstrijden uitrijden maar nu hoop ik weer de stijgende lijn op te pakken. We hebben nog een aantal mooie wedstrijden voor de boeg.

Om de tweede helft sterk te zijn; en voornamelijk voor ons duurvermogen op de Weissensee (en wie weet ook Zweden) ben ik recent ook nog een weekje met een aantal van de ploeg in Girona (Spanje) geweest om lekker te trainen op de fiets. Paul (http://campobicicleta.com/) maakte een fantastisch trainingsschema voor ons en we hebben elke dag flink wat uren gefietst in het zonnetje. We reden door prachtige landschappen, van een prachtige kustweg tot de Pyreneeën, en alles was 'Spaans vlak'. Een heerlijke week fietsen in een prachtig landschap, ik kan het iedereen aanraden!

Nu hebben we nog een aantal wedstrijden voor de boeg, waaronder het NK in Groningen, en eind januari gaan we alweer naar de Weissensee! En wie weet nog natuurijs dit jaar?

Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen toe en een heel gezond en sportief 2015!
Bekijk hier de uitslagen van Akke.

  • Geen reacties gevonden

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0 Beperking van tekens
Je tekst moet meer dan 5 tekens bevatten
GoFysio Actieve Therapie
Dennis Verlaan, Schaatsen slijpen meer
Steun ons bij het draaiend houden van deze website. Alle hulp is welkom. Echt! Interesse in adverteren/sponsoren? Schiet ons aan of mail ons.